پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 113546
چگونگي حذف دلار از مبادلات تجاري ايران
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 726

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از بصيرت: گستردگي مبادلات انجام شده با دلار موجب شده تا آمريکا در شرايطي قرار گيرد که همواره بتواند کشورهاي ناسازگار با سياست هاي خود را مورد تحريم قرار دهد و مانع از انجام مبادلات تجاري آنها با ساير کشورها شود و از اين طريق، منافع اقتصادي و سياسي عظيمي را براي خود ايجاد کند. از طرف ديگر، کارکرد ذخيره ارزش دلار ثروت هاي انباشته ساير کشورها را در اختيار ايالات متحده قرار داده که مي تواند هر روزه با افزايش ذخاير پولي اين کشور، از نظر اقتصادي آن را مقتدرتر کند.

به دنبال تحولات اخير در اقتصاد جهاني و نيز نوسان در ارزش دلار از ميزان سلطه اين ارز بر تجارت بين الملل کاسته شده و کاهش اعتبار آن تمايل کشورهاي مختلف براي حذف دلار به عنوان ارز واسطه و استفاده از ارز ملي خود در تجارت هاي جهاني افزايش يافته است و اين امر منافع اقتصادي و سياسي آمريکا را تحت تأثير قرار داده است. کشور چين که داراي دومين اقتصاد بزرگ جهان است، علي رغم دارا بودن ذخاير عظيم دلاري از دسامبر سال گذشته در جهت استفاده از واحد پول ملي (يوان) در مبادلات تجاري دلار را از مبادلات تجاري، خود کنار گذاشته است. اين کشور همچنين در اجلاس گروه 20 در سال 2009 آمادگي خود را براي ايجاد واحد پول جديد بين المللي و جانشين دلار اعلام کرده است.

کشور ايران نيز از گذشته تاکنون گام هاي مثبتي را در راه حذف دلار از مبادلات دو جانبه و خارجي برداشته است که از جمله اين تلاش ها مي توان به تفاهم نامه هايي با کشورهاي روسيه، چين، ويتنام، امارات و ترکيه براي مبادله به وسيله پول ملي کشورهاي معامله کننده و حذف دلار از مبادلات تجاري اشاره کرد.در همين راستا هفته گذشته شمس الدين حسيني، وزير امور اقتصادي و دارايي از حرکت به سمت حذف تدريجي دلار و يورو از مرکز مبادلات ارزي خبر داد و آن را نتيجه ايجاد محدوديت هايي اعلام کرد که غرب بر سر راه تجارت خارجي کشور قرار داده است .

طبق گفته وي از سال 98 تا سال جاري ترکيب شرکاي تجاري کشور تغيير کرده و سهم کشور هايي چون چين و ترکيه در مقايسه با کشور هاي اروپايي مانند آلمان، انگلستان و حتي فرانسه افزايش يافته است و اين تغيير به معناي آن است که نياز به ارز واسط چون دلار و يورو در کشور کاهش يافته است. چندي پيش نيز محمود بهمني، رئيس کل بانک مرکزي، تعيين واحد پول ديگري به عنوان وسيله مبادله و ذخيره ارزي براي مقابله با تهديدات اقتصادي غرب و مصون بودن از نوسانات غيرقابل پيش بيني و ناخواسته دلار و يورو را از ضروريات دانست و گفت که به اين منظور استفاده از ارزهاي محلي يکي از کارهايي است که مي توان انجام داد.

از آنجا که 92 درصد کل صادرات قطعي کالاي غيرنفتي ايران به قاره آسيا و حدود 70 درصد از واردات قطعي از قاره آسيا صورت مي گيرد، لذا با وجود اين سازگاري ها و براي مقابله با سخت گيري هاي آمريکا در مبادلات دلاري و کاستن اثرات شوک هاي ارزي، تغيير سبد ارزي کشور و حذف دلار از آن راه حل مناسبي به نظر مي رسد، اساساً هر اقدامي که بتواند براي کاهش وابستگي کشور به دلار انجام گيرد و در عين حال مبادلات تجاري هم بدون مشکل انجام شود، اقدام مناسبي است و بايد براي استفاده بيشتر از اين رويه تلاش کنيم و همين امر خود مي تواند يکي از راهبردهاي اقتصاد مقاومتي باشد.در پايان يادآور مي شود که مسئولان نبايد به جاي دلار از ارز ديگري مانند يورو و يا يوان استفاده کنند، زيرا در اين صورت آن کشور ها نيز مي توانند ايران را تحريم کنند و همين شرايط تکرار مي شود. بر اين اساس بايد از سازوکاري استفاده شود که به واسطه آن جايگاه ريال در مبادلات تجاري تقويت شود و در نهايت بتوانيم نقش موثر پول ملي را در نظامات پولي آينده تضمين کنيم.

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html